Odnos eura i dolara

Odnos eura i dolara na globalnom financijskom tržištu

Odnos eura i dolaraValutni par EUR / USD je najtrgovaniji valutni par na Forex marketu, a odnos eura i dolara se smatra jednim od najkompleksnijih na globalnom financijskim tržištu. Službeni podaci govore da se trgovina ovim valutnim parom odvija u rasponu 2 / 3 od ukupnog prometa na financijskom tržištu. Upravo iz toga proizlazi činjenica o velikoj fluktuaciji cijene tj.. odnosa eura i dolara. Gotovo da nema trejdera koji ne prati ovaj valutni par bez obzira je li on predmet trgovine. Također i sve vodeće brokerske kuće u svojim analizama obavezno uvrštavaju odnos eura i dolara (npr. FXLider sačinjava dva puta dnevno analizu ovog i drugih vodećih valutnih parova za svoje kljijentima).

Valutni par EUR / USD spada u glavne valutne parove, a posebno one koje sačinjavaju odnosi valuta prema dolaru, jer se dolar smatra osnovnom valutom na globalnom tržištu. Odnos eura i dolara je posebno važan i smatra se reperom u trgovanju valutama iz jednostavnog razloga što su za euro i dolar vezane dvije najjače ekonomije u svijetu. Također je važna činjenica da značaj dolara proistječe iz trgovine naftom na svjetskoj berzi koja se obavlja u dolarima, jer je nafta još uvijek najvažniji svjetski energent. Sa druge strane, euro je moneta unije koju čini više zemalja, gdje spadaju najmoćnije ekonomije zemalja Euro zone, poput vodećih – Njemačke i Francuske. Međutim, kompleksan odnos eura i dolara se ogleda iu drugim činjenicama koje su odraz negativnih aspekata dešavanja na svjetskoj ekonomskoj sceni i geopolitičkom okruženju. Već par godina unatrag se reflektira dužnička kriza u Euro zoni na ponašanje eura u globalnoj ekonomiji, a posebice ako se promatra odnos eura i dolara. Obzirom da je svaka valuta odraz stanja gospodarstva određene zemlje jasno je da ponašanje eura na financijskom tržištu oslikava kompleksno stanje gospodarskog sektora Euro zone koja sadrži pored zemalja osnivača i pridružene članice čija je ekonomija slabije razvijena. Otuda nastaju sve poteškoće koje se eventualno javljaju u ukupnoj ekonomskoj situaciji u Euro zoni i bitno utječu na kretanje cijene eura. Sa druge strane, situacija u američkom gospodarstvu trpi velike pritiske uslijed pojave globalne ekonomske krize. Također, par godina unazad sve više se govori io drugim alternativnim valutama koje pretendiraju da postanu glavne sigurne valute u svijetu, poput japanskog jena. Također ima i zemalja koje se sve više orijentiraju na euro kao sigurnu valutu kako bi sačuvale svoje rezerve, a to dodatno komplicira i sam odnos eura i dolara.

Kroz povijest znamo da je važnost dolara kao svjetske valute bila nesporna činjenica, a pojava eura 1999. godine je samo neznatno umanjila značaj američke valute. Međutim, deset godina kasnije, ali i dalje gledano u budućnost, gdje su na pomolu krupne izmjene na ekonomsko-političkom planu (jačanje ekonomija zemalja trećeg svijeta, poput Kine i Indije, pronalaženje novih alternativa za rješenje problema izvora energije poput vjetar, vode i slično) za očekivati ​​je da će se bitno mijenjati i odnos u jačini dva vodeće ekonomije svijeta, Euro zone i Amerike, a samim tim i odnos eura i dolara. Osim navedenog, za trgovanje valutama je još jedna karakteristika važana kada je u pitanju odnos eura i dolara. Naime, svi veliki fondovi i trgovci valutama prate indeks američkog dolara (USDX) kao važan parametar za određivanje stava prema dolaru. Obzirom da je indeks američkog dolara geometrijski ponderirani prosjek šest valuta (euro, japanski jen, britanska funta, kandskom dolar, švedska kruna i švicarski franak), gdje od ulupnog udjela euro uzima 57,6 posto učešća. Ovako visok procentualni utjecaj eura na ukupnu vrijednost indeksa američkog dolara, dodatno komplicira sagledavanje u generalnom smislu, kao i trgovački stav za odnos eura i dolara.

This entry was posted in Odnos eura i dolara and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>