Cijena dolara

Cijena dolara i retrospektivu njezinih osnovnih karakteristika

cijena dolaraAmerički dolar (USD – United State Dolar) je glavna svjetska valuta i cijena dolara značajno utječe na cijene drugih valuta, koje se najčešće kotiraju u odnosu na američki dolar. Uslijed muđunarodnih ekonomskih i političkih kriza kroz povijest, a posebno u vrijeme krize u Jugoistočnoj Aziji (1997/1998) američki dolar se pokazao kao glavna sigurna valuta. Međutim, američki dolar je postao vodeća svjetska valuta krajem Drugog svjetskog rata i bio je osnova Bretton Woods sporazuma, jer su tada ostale valute bile virtualno vezane za njega. Tako je cijena dolara iu to vrijeme bitno utjecala na ondašnje finacijske prilike poslijeratnog svijeta. Osnovna uloga Bretton Woods sporazuma (potpisan 14. srpnja 1944. godine od strane SAD, Velike Britanije i Francuske) se ogledala u cilju da se valutno tržište učini stabilnim putem kontrole vrijednosti državnih valuta, što je postignuto osiguravanjem podupiranja cijena valuta i formiranjem posebnog tijela, Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), čija je osnovna svrha bila osigurati stabilan sustav za prodaju i kupovinu valuta, odnosno, da devizno plaćanje između država učini brzim i jednostavnim. Tako su glavne valute bile vezane za američki dolar, a cijena dolara je utjecala na način da je oscilacija drugih valuta bila dozvoljena samo jedan posto na jednu ili drugu stranu tečaja. Ukoliko bi neka od valuta premašila ovaj opseg (mjereno u jedinicama intervencije, gdje je cijena dolara bila mjerodavna) nadležna središnja banka je morala kupiti ili prodati određenu količinu da bi je vratila u normalan položaj. Također je, u to vrijeme dolar (cijena dolara) bio vezan za zlato i to 35 USD za uncu zlata (približno 28 grama) i po toj činjenici je američki dolar postao valuta svjetskih rezervi. Tek nakon 1978. godine kada je Međunarodni monetarni fond ovlastio fleksibilnost valuta (free-floating of currencies) što je ujedno značilo da bilo tko može trgovati valutama, dok njihova vrijednost postaje funkcija trenutne ponude i tražnje na tržištu. Bez obzira što je to predstavljalo odustajanje od posebnih težišta intervencije na koje se obraća pažnja, Centralna banka Sjedinjenih Američkih Država je nastavila s povremenim reagiranjima kako bi se korigirala cijena dolara, ali ne na nekim unaprijed određenim razinama već po principu plutajućih valuta. Prema tome, slobodno formiranje cijena valuta na međunarodnom financijskom tržištu, čemu je podlegla i cijena dolara, doprinijelo je većoj potražnji za valutama kao uvjet poboljšanja na globalnom tržišnom razini.

Da cijena dolara ima izuzetan značaj na globalnoj financijskoj pozornici proizlazi iz činjenice da dolar kao rezervna valuta diljem svijeta igra važnu ulogu, jer valutne reserve za međunarodne transakcije, po svojoj prirodi predstavljaju način za zaštitu pojedinaca i kompanija u vrijeme ekonomske i političke krize. U današnje vrijeme sve vise koriste i druge rezervne valute, kao što su euro i japanski jen, a portofolio rezervnih valuta se u praksi često i mijenja ovisno o specifičnosti međunarodnih uvjeta. Tako imamo zabilježen i slučaj da je švicarski franak korišten u određenim momentima kao rezervna, sigurna valuta. Cijena dolara i uvid u snagu dolara uopće prati se i promatranjem indeksa američkog dolara (USDX). Ovu metodu prakticiraju veliki fondovi i smatraju je važnim parametrom za formiranje stava prema dolaru. USDX sastoji od geometrijski ponderiranog prosjeka zbroja vodećih stranih valuta u odnosu na dolar. Taj zbroj čini šest valuta – euro, japanski jen, britanska funta, kanadski dolar, švedska kruna i švicarski franak. Prema tome, kada je tema cijena dolara na forex tržištu, potrebno je naglasiti i da glavne valute koje se trguju u odnosu na dolar su euro (EUR), japanski jen (JPY), britanska funta (GBP) i švicarski franak (CHF). Druga važna činjenica za trejdera je podatak o američkoj ekonomiji, koja je i dan danas vodeća ekonomija u svijetu, tako da su snaga i kvaliteta američkog gospodarstva oslikani u vrijednosti koju ima na globalnom financijskom tržištu cijena dolara.

This entry was posted in Cijena dolara and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>